Houd het veilig online

Online bankieren was nog nooit zo eenvoudig, het is dus geen verrassing dat steeds meer mensen ervoor kiezen om digitaal te bankieren. Heel handig en makkelijk, maar de overstap naar deze nieuwe manier van bankzaken doen, brengt natuurlijk ook bedreigingen en veiligheidsriciso’s met zich mee.
Mensen verstopten geld onder een matras, of ze zochten een andere verstopplaats uit. Jij laat je portefeuille toch ook niet zomaar rondslingeren? Iedereen doet altijd zijn best om fysiek geld goed te beschermen tegen dieven, maar online je geld beveiligen? Wel, dat is andere koek.Oplichters zijn geniepig. Echt geniepig.
Dus hoe herken je die oplichters? En welke soorten oplichting zien we het vaakst opduiken?Chill, met RISE weet jij ze te ontmaskeren. Hieronder lees je waar je op het internet het meest voor moet opletten en hoe je die oplichterspraktijken kan spotten.
Jij bent ze te slim af!
1. Phishing
Denk jij ook aan vissen? Helaas het heeft niets te maken met die schattige dingen met schubben. Toen mensen startten met online bankieren, dook ook phishing op. Ontvang je een e-mail of sms die zogezegd van je bank komt - het bericht ziet er natuurlijk ook heel belangrijk en persoonlijk uit, denk twee keer na. Waarschijnlijk heb je beet!
De oplichters vragen om je identiteit te verifiëren, om rekeninginformatie met hen te delen of nog erger ze waarschuwen je voor een verdachte activiteit met je betaalkaart (Grappig toch?). Kortom, ze doen er alles aan om informatie van je te ontfutselen: je PIN-code, kaartnummer, wachtwoorden,… - alles wat je echt niet online wil delen.
Vaker wel dan niet, zijn er een paar signalen die je vertellen dat het zaakje stinkt:
- Slechte spelling/ grammatica - Ja, veel oplichters kunnen niet spellen. Bij je bank? Geloof ons, de mensen daar kunnen dat wel.
- Kort door de bocht - Je leest agressieve waarschuwingen omdat ze je account gaan sluiten/bevriezen. Over het algemeen kan je dus niet zeggen dat ze vriendelijk zijn.
- Gekke prijzen - Een klassieker. Bij deze oplichting gaat het meestal over een "wedstrijd" die je alleen kan winnen als je gevoelige informatie deelt. Ja, ZEKER.
- Clickbait e-mails - Als het onderwerp van de e-mail iets belachelijks beweert dat ook nog eens te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook.
In al deze scenario's is het het belangrijkst om elk e-mailadres en bericht heel grondig door te lezen. Bij sommigen is het vrij duidelijk dat de oplichters amateurs zijn, maar sommige oplichters weten echt wel waar ze het over hebben. Twijfel je over de echtheid van de e-mail of sms, contacteer het bedrijf dat je het bericht gestuurd heeft. Jij helpt niet alleen jezelf, maar ook je bank. Je weet direct of het bedrijf echt is én je kan de bank waarschuwen dat er oplichters aan het werk zijn en dat het tijd is om op onderzoek uit te gaan.
2. Gegevensdiefstal
Gegevensdiefstal is het stelen van informatie die is opgeslagen op bedrijfsdatabases, apparaten en servers. Als het cybercriminelen lukt, kunnen ze zo een heleboel gevoelige klantgegevens bemachtigen: adressen, creditcardgegevens, namen, verzekeringsgegevens,… (krijg je toch de kriebels van?!) Iemand kan dus zonder je toestemming toegang krijgen tot je bankrekening (Watte? Dat meen je niet!), spullen kopen met je geld en nog zoveel meer. Hoewel jij er niets kan aan doen - dit zijn echte professionals -, verander je best regelmatig je wachtwoorden en gebruik ook een antivirusprogramma. Dat helpt sowieso tegen elke vorm van online informatiediefstal!
3. Oplichting via sociale media
Deze vorm van oplichting kan je vergelijken met phishing, maar dit keer gebruiken de geniepigaards geen e-mails, maar dat wat we het leukst vinden: sociale media. Als je via Facebook Messenger, WhatsApp, Twitter of een DM een bericht ontvangt van iemand die zogezegd werkt bij een tof bedrijf, negeer ze. Echt doen, hoe mooi het ook klinkt! Deze oplichters zijn sluw, ze proberen je te verleiden met een neppromotie of dat coole merk. Een neplink die je moet delen met je vrienden popt op. BOEM - iedereen in de problemen, die persoon wil je echt niet zijn.
Het duurt letterlijk twee seconden om die persoon even te googlen om te weten te komen of het bericht echt is of niet. Er zijn ook heel wat pagina's en websites die zich volledig toespitsen op het ontmaskeren van bepaalde oplichters en hun achterbakse methodes. Lees ze snel door en zet jezelf in de betere positie: jij doorziet hun trucjes en weet het online veilig te houden.
Top tips om je RISE-account te beveiligen
- Deel nooit je RISE-accountinformatie met iemand, inclusief wachtwoorden en PIN-codes.
- Ontvang meldingen: blijf alert en op de hoogte met realtime push-notificaties. Ben je zeker dat jij die Fila-sneakers kocht?
- Touch-ID en Face-ID: door deze in te schakelen, kun je ervoor zorgen dat jij de enige persoon bent die kan inloggen op je RISE-account.
- Bevriezen / vergrendelen van je kaart: als je denkt dat je verdachte activiteiten hebt gespot, kun je met één tik je kaart onmiddellijk bevriezen en zelfs weer inschakelen als de kust terug veilig is.
- 3D-Secure: voeg een extra beschermingslaag toe aan je online-aankopen met Mastercard 3D-Secure - een geavanceerde tweefactorauthenticatiestap.
Ziezo, met deze tips houd je het online veilig. Laat oplichters je financiële avontuur niet verpesten.
Wist je dat
RISE is niet zomaar een app, je krijgt ook een coole betaalkaart die je overal kan gebruiken én waarmee je je vrienden jaloers maakt! #alleyesonRISE
.webp)