Wat doen banken?

Door
Clare Rebecca Fenech
8/3/2021
5 min leestijd
Deel deze post
Email iconLinkedIn iconTweeter iconFacebook icon

Banken. Wat weet je er eigenlijk over? Daar zit het geld, daar krijg je je leningen en mensen proberen er vaak in te breken, zowel in het echte leven als in films.

Zeer bewaakt, zeer zakelijk en zeer mysterieus. Zelfs de taal rond bankieren en financiën lijkt ontworpen om dit extra in de verf te zetten.

Het is hoog tijd om banken eens onder de loep te nemen.

Banken doen drie belangrijke dingen:


1. Ze dragen zorg voor jouw geld

Als je geld hebt, heb je een plek nodig om het veilig te kunnen bewaren. We willen geen spot drijven met schattige spaarvarkens of mensen die geld onder hun matras verstoppen, maar voor grotere bedragen? Neen, dat is geen oplossing. Daarvoor is de bank de veiligste plek. Een bank kan al je geld bewaken zonder extra kosten. Het is ook een win-win situatie, want de bank kan dit geld gebruiken om aan iemand anders uit te lenen, maar daar hebben we het later nog wel over.

2. Ze lenen je geld

Als je geld nodig hebt, ga je meer dan waarschijnlijk naar de bank om een lening te vragen. Als je een startend bedrijf hebt, kun je een lening nemen voor onkosten. Als je bedrijf goed draait en je wilt uitbreiden, kun je een lening nemen voor de aankoop van nieuwe verkooppunten. En als je een gezin hebt, zou je een huis kunnen kopen. Geld lenen is een concept dat even oud is als het bankwezen zelf. Bovendien is het ook goed voor de economie omdat het de koopkracht van de bevolking stimuleert.

3. Ze helpen je dingen te betalen

De meeste jongeren hebben een debet- of kredietkaart die ze trouw gebruiken. Elke betaling die je doet loopt via je bank, hoe klein of groot die ook is. Als je je favoriete frappuccino bij Starbucks bestelt en met je kaart betaalt, wordt het geld van je bankrekening naar de bankrekening van de winkel overgemaakt. De bank doet hier dienst als tussenpersoon om ervoor te zorgen dat de betaling is wat het zegt dat het is en dat het veilig van jouw rekening naar de verkoper gaat.

Wat doet een bank met mijn geld?

Even voor de duidelijkheid: er bestaat niet zoiets als een kamer met stapels geld op de grond. Je geld wordt wel degelijk nuttig gebruikt. 

Zoals eerder gezegd, de bank bewaart je geld op een veilige plaats en leent het uit aan anderen. Wat echter wel eng/interessant is, is dat een bank op eender welk moment minder geld beschikbaar heeft voor opnames dan het totale bedrag dat mensen hebben gestort. Er is geen limiet. Hoewel dit misschien vreemd klinkt, is het eigenlijk heel logisch. Wanneer de bank geld uitleent, int zij rente op het uitgeleende geld, dus kan zij het zich veroorloven om op deze manier te werken.

Dus hoe verdient een bank geld?

De bank is een bedrijf op zich. Jouw debetkaart, gratis bankafschriften, stortingen en opnames, en gratis online en persoonlijk bankieren kosten de bank allemaal geld. 

Hun manier om geld te verdienen is door jouw geld op hun bank te zetten. Een bank gebruikt het geld dat ze heeft en leent het uit aan mensen die het nodig hebben. Deze leningen hebben rentebetalingen die zijn vastgesteld op een percentage, en ze moeten maandelijks worden betaald. Door jouw geld te gebruiken, besparen zij kosten en verlenen zij een waardevolle dienst aan de samenleving. 

Er zijn ook vergoedingen en kosten. Zo kan het zijn dat je dagelijks kosten moet betalen als je in het rood staat (niet doen hoor!), of dat je premium diensten van de bank wilt waarvoor je extra moet betalen.

En daar draait het dus allemaal om. Banken leveren een heleboel belangrijke diensten aan mensen en bedrijven, en op die manier helpen ze onze economie draaiende te houden.

Wist je dat

RISE is niet zomaar een app, je krijgt ook een coole betaalkaart die je overal kan gebruiken én waarmee je je vrienden jaloers maakt! #alleyesonRISE

Deel deze post
Email iconLinkedIn iconTweeter iconFacebook icon
Clare Rebecca Fenech
Clare Rebecca Fenech
Copy writer
Download the app and set up RISE in just 5 minutes.